Musikk som Medisin

27.11.2024

For å møte de mentale utfordringene i hverdagen.

Foreningen for Flerkulturelt Recovery-arbeid (FFRA) har forpliktet seg til å gjennomføre ulike prosjekter og aktiviteter som fremmer god psykisk helse for alle.

I september i år søkte vi om et prosjekt for å opprettholde aktiviteten: Recovery Gjennom musikk-2025, til Sparebankstiftelsens plattform.

Vi har blitt begunstiget med en gave som gir oss muligheten til å kjøpe instrumenter og utstyr til våre aktiviteter.

27. november fikk vi besøk av Ellen Instefjord, Gave-og kommunikasjonssjef i Sparebankstiftelsen.

Interessert i det frivillige arbeidet som utføres av Foreningen for Flerkulturelt Recovery-arbeid (FFRA).

Den dagen, over en deilig meksikansk frokost tilberedt av frivillige medlemmer av FFRA, kunne vi forklare målet som driver oss til å utføre forskjellige aktiviteter.

Vi tok en kort titt på det felles arbeidet vi gjør med RAZEM=sammen og Kurdisk Kultursenter på Sørlandet og hvordan støtten fra ROM-Agder har hjulpet oss å vokse.

Hva vi gjør:

1. Recovery Gjennom musikk: Et rom hvor det holdes gitar- og ukulele-workshops på ulike nivåer. Stedet legger til rette for å skape trygge grupper der man kan ta seg tid til å snakke om det som er vanskelig å uttrykke til andre tider. Musikk brukes til å regulere følelser, slik at vi ved å senke stressnivået kan tenke klart og ta bedre beslutninger.

2. Oversettelse av kurs som fremmer Recovery: Drevet av ROM-Råd og Muligheter Agder gjorde FFRA i 2024 et viktig arbeid med å oversette TBO-kurset (Traumabevisst Omsorg) til polsk, ukrainsk, spansk og kurdisk. Å jobbe med følelser og tanker blir lettere når vi bruker vårt eget språk. Dette forstår vi godt i FFRA siden vi er en organisasjon som hovedsakelig drives av utlendinger.

3. Suppe for Sjelen og Temakveld: Det er det månedlige arrangementet som vi gjennomfører på Shalam cafe. Det er denne aktiviteten vi fokuserer på å invitere-inkludere og integrere våre medlemmer og deltakere. Det er denne aktiviteten der døren åpner for at folk kan få en ny vennekrets, en trygg sirkel, hvor de kan dele sine erfaringer. Hvor du kan lytte til et tema som motiverer og hvor vi bruker musikk for å heie. Ved hver anledning serverer vi en hjemmelaget suppe, inviterer én person til å dele et tema og avslutter med levende musikk.

4. Engelsk som integreringsverktøy:  FFRA har nå startet engelskkurs for asylsøkere og flyktninger som ennå ikke har fått oppholdstillatelse. Vi har sett behovet for å lære engelsk fordi integrering og forståelse er nært knyttet til språk. Mange flyktninger kommer fra land der de ikke har fått engelsk, og dette fører til ensomhet og utenforskap dersom de ikke lærer seg norsk heller. Engelsk blir et verktøy som kan gjøre ventetiden mer levelig for mange og som er nyttig uavhengig av om de får opphold i Norge eller andre land.

5. Bevegelsesterapi: I 2025 vil vi ha Bevegelsesterapi-økter ledet av et av våre medlemmer som har en mastergrad i dette faget. Bevegelsen oppfordrer oss til å få følelsene våre ut. Gjennom bevegelse kommuniserer vi med vårt indre.

FFRAs nye utfordringer inkluderer barn, unge og deres familier.

Som avslutning på møtet leverte vi en sang: «Don't worry, be happy», av noen av deltakerne i Recovery-Gjennom musikk.